MS-tauti (Multippeliskleroosi) on elinikäinen neurologinen sairaus, joka vaikuttaa aivojen ja selkäytimen hermoihin eli keskushermostoon. Kaikilla potilailla ei ilmene samoja oireita.
MS-taudissa kehon immuunijärjestelmä toimii virheellisesti ja hyökkää keskushermoston myeliinikudosta vastaan. Myeliinikudoksen tehtävänä on suojata keskushermoston hermosyitä ja varmistaa viestien sujuva kulku aivojen ja kehon välillä. Nämä hyökkäykset vahingoittavat sekä suojaavaa myeliinikudosta (demyelinaatio) että hermosoluja, mikä häiritsee viestien kuljettamista. Vaurioitumista tai arpeutumista (skleroosi) voi tapahtua keskushermoston eri osissa, ja potilaan oireet riippuvat vaurioiden sijainnista ja määrästä. Yleisiä fyysisiä oireita ovat näköhäiriöt, tasapainovaikeudet ja huimaus, väsymys, virtsarakon/suolen toimintaan liittyvät ongelmat sekä lihasjäykkyys ja/tai kouristukset.
MS-tauti voidaan jakaa kolmeen tyyppiin:
- Aaltomaisesti etenevä
- Ensisijaisesti (primaarisesti) etenevä
- Toissijaisesti etenevä
On tärkeää tietää, minkä tyyppisestä MS-taudista on kyse, koska joissakin tapauksissa oireet pahenevat ajan mittaan eikä tilanne enää palaudu ennalleen (etenevä MS-tauti), kun taas aaltomaisesti etenevässä MS-taudissa oireet saattavat vaikeutua äkillisesti, mutta lievittyä tilapäisesti myöhemmin.
Koska suolistoa ohjaavat samat hermoradat kuin virtsaelimiä, MS-tauti voi vaikuttaa molempien toimintaan. Aivojen ja ruoansulatuskanavan eri osien välisen viestinvälityksen katkeaminen voi aiheuttaa ongelmia, kuten ruoan hitaampaa läpikulkua suolikanavan läpi sekä peräsuolen tunnon ja peräaukon lihasten hallinnan heikentymistä, mikä voi johtaa esimerkiksi ummetukseen ja ulosteinkontinenssiin. Ummetus, ripuli ja suolen hallinnan menetys ovat yleisimpiä MS-tautiin liittyviä suolisto-ongelmia. Tuntoaistimusten heikentyminen, liikkuvuuden/tasapainon heikkeneminen, alaraajojen toiminnan häiriöt sekä oireiden tunnistamisen vaikeus voivat entisestään vaikeuttaa näitä ongelmia.
Yhdessä MS-taudin emotionaalisten ja psykologisten vaikutusten kanssa suolen toimintahäiriön oireet voivat heikentää huomattavasti potilaan itseluottamusta ja elämänlaatua.