Selkäydinavamma tarkoittaa itse selkäytimen vaurioitumista, joskus yhdessä selkäytimen alimman osan hermojuurien vaurioitumisen kanssa.
Mikä on selkäydin ja mitä se tekee?
Selkäydin on suunnilleen sormen paksuinen ja sijaitsee nesteellä täytetyssä kanavassa selkärangassa, joka on itse selkäranka. Selkäydin sisältää soluja, jotka lähettävät ja vastaanottavat signaaleja koko kehosta. Näiden signaalien ansiosta voimme muun muassa liikuttaa käsiämme, jalkojamme ja muita kehon lihaksia. Nämä signaalit ohjaavat myös kehon kykyä tyhjentää virtsarakko ja suolisto.
Virtsarakon ja suoliston ongelmat selkäydinvammassa
Jos selkäydin on vaurioitunut, signaalien kyky edestakaiseen liikkeeseen heikkenee ja aiheuttaa sekä virtsarakon että suolen tyhjentymisongelmia.
Vaurion tasot
Vamman laajuus johtuu vaurion sijainnista ja siitä, miten laajasti selkäydin on vaurioitunut. Mitä ylempänä selkäytimessä vamma on, sitä useampiin lihaksiin se vaikuttaa. Alaraajahalvauksessa selkäydin on vaurioitunut tavalla, joka vaikuttaa jalkoihin. Neliraajahalvauksessa vamma vaikuttaa sekä käsiin että jalkoihin.
Selkäydin voi olla täysin vaurioitunut, jolloin puhutaan täydellisestä selkäydinvammasta. Täydellisessä selkäytimen vauriossa signaalit eivät kulje selkäydintä pitkin, mikä tarkoittaa, että tuntoaistimukset ja lihasten liikuttamiskyky vammautumiskohdan alapuolelta katoavat.
Jos vaurio ei ole täydellinen, kyky määrättyjen lihasten liikuttamiseen katoaa. Osa signaaleista kuitenkin kulkee selkäytimen läpi. Jos sinulla on jonkin verran motorista hallintaa käsissäsi ja käsivarsissasi, voit todennäköisesti valita itsekatetroinnin virtsarakon tyhjennysvaihtoehdoksi ja suolihuuhtelun suolisto-oireiden ehkäisemiseksi.
Vamman anatominen sijainti ja vakavuus ratkaisevat, millaisia rakko- ja suolistovaivoja siitä aiheutuu. Yksinkertaisesti sanottuna, mitä ylempänä vamma sijaitsee, sitä vakavampi se voi olla terveydellesi. Tämä johtuu aivojen ohjauksen ja hallinnan menetyksestä, joka liittyy virtsaamiseen ja suolen tyhjenemiseen.
Selkäytimen ylempien osien vaurio (rintakehä tai sen yläpuolella) johtaa tyypillisesti virtsarakkoa ja suolistoa ympäröivien lihasten liikkumisen rajoittumiseen, mikä johtaa seuraaviin oireisiin:
- Refleksikeskus ottaa vallan ja virtsarakko ja sulkijalihas (joka on lihas, joka säätelee virtsan virtausta virtsarakosta) toimivat toisiaan vastaan muodostaen korkean paineen virtsarakkoon.
- Riski virtsan palautumisesta munuaisiin, vaarallinen tila, joka voi mahdollisesti tuhota ne.
- Lisääntynyt infektio- ja inkontinenssiriski.
Ensisijainen hoito on vähentää virtsarakon painetta lääkkeillä ja tyhjentää virtsarakko toistokatetroinnilla.
Selkäytimen ylempien osien vaurioissa suoli toimii refleksinomaisesti, jonka oireet saattavat olla:
- Hitaammat paksusuolen läpikulkuajat, jopa kaksinkertainen läpikulkuaika on yleistä. Tämä johtaa ummetukseen ja suolitukokseen.
- Tunnon menetys, kun suolisto on täynnä. Suolen ja keskushermoston välistä viestiä, joka yleensä kertoo suolelle, että se on täynnä, ei vastaanoteta.
- Suoli tyhjenee, kun sitä stimuloidaan.
- Korkea peräsuolen paine.
- Peräaukon avaamista ja sulkemista ohjaava lihas pysyy tiukkana.
- Kun suolisto täyttyy, se tyhjenee automaattisesti, mikä voi aiheuttaa vahinkoja.
Selkäytimen alempien osien vaurio johtaisi tyypillisesti seuraaviin oireisiin:
- Lihastonuksen menetys virtsarakossa ja sulkijalihaksessa.
- Virtsarakon lihaksen supistumiskyvyn menetys (johtuen siitä, että tämä alue on vastuussa refleksirakon tyhjenemisestä).
- Refleksikeskuksen alapuolella olevat vauriot vaikuttavat joihinkin tai kaikkiin tämän alueen hermoihin riippuen vamman tyypistä.
- Jos se vaikutta kaikkiin hermojuuriin, virtsarakko menettää supistumiskykynsä.
- Jos ne vaikuttavat vain joihinkin hermosäikeisiin (osittaiset vauriot), tieto virtsarakon täyttymisestä voi mennä perille, mutta detrusor eli rakkolihas ja/tai sulkijalihas (virtsan tyhjenemistä virtsarakosta säätelevät lihakset) eivät aktivoidu.
- Retentio tai epätäydellinen tyhjeneminen, virtsatieinfektiot ja (ylivuoto)inkontinenssi.
Ensisijainen hoito on toistokatetrointi.
Selkäytimen alempien osien vaurio johtaisi tyypillisesti myös velttoon suolistoon, jolla on seuraavat oireet:
- Tunteen menetys, kun suolisto on täynnä
- Suoli ei tyhjene täysin, vaikka sitä stimuloitaisiin. Tämä johtuu siitä, että selkäydinvamma on vaurioittanut reittejä suolesta selkärangan refleksikeskukseen, eli refleksitoimintaa ei voi olla
- Peräsuolen paine on alhainen
- Ulosteenpidätyskyvyttömyyden (ulosteinkontinenssi) mahdollisuus
Virtsarakon ja suoliston hallinta, jos sinulla on selkäydinvamma
Selkäydinvamman aiheuttamilla suolisto-ongelmilla voi olla suuri vaikutus elämänlaatuun, ja niitä on tärkeää hallita. Ummetuksen ja ulosteinkontinenssin oireiden ehkäisemiseksi on olemassa erilaisia hoitovaihtoehtoja. Suolihuuhtelu on vaihtoehto, josta voit keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja lukea lisää täältä.
Selkäydinvamma voi vaikuttaa virtsarakon hallintaan, mikä voi aiheuttaa suurta huolta. On olemassa erilaisia apukeinoja virtsarakon tyhjentämiseen, parantaa virtsarakon hallintaa ja välttää infektioita tai komplikaatioita.
Toistokatetrointi on vaihtoehto, josta voit keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja lukea lisää täältä.
Tuotteet virtsarakon katetrointiin
Koska virtsarakon ja suolen välillä on läheinen yhteys ja yhdellä alueella ilmenevät ongelmat voivat vaikuttaa myös toiseen, on tärkeää hallita molempia.
-
Virtsarakon ja suoliston toimintahäiriöt
Mikä on virtsarakon ja suoliston toimintahäiriö ja miten ne korreloivat keskenään? Monissa tapauksissa virtsarakon ja suoliston oireet esiintyvät rinnakkain ja ovat vuorovaikutuksessa. Tässä tutkimme miksi.
-
Mitä vaadin kertakatetrilta vammaisurheilijana
Ammattimaisena pyörätuolitennispelaajana 32-vuotias itävaltalainen Tina Pesendorfer matkustaa paljon. Kiireisellä harjoitusaikataululla hän on iloinen siitä, että katetrointi ei enää häiritse häntä.
-
Kuinka pysyn positiivisena selkäydinvamman jälkeen
Puhuimme Laythin kanssa, joka jakaa tarinansa saamastaan selkäydinvammasta ja siitä, miten hän pysyy positiivisena sekä miten hän käyttää Navina -järjestelmää hoitomuotona suoliston hallintaan.
Terveydenhuollon ammattilaisille
-
Selkäydinvamma – virtsarakon ja suolen toiminta
Suurimmalla osalla selkäydinvammapotilaista on merkittäviä neurogeeniseen suolen toimintahäiriöön liittyviä oireita. Esimerkiksi 42 prosentilla on ummetusta ja jopa 77 prosentilla ulosteinkontinenssia.
-
Neurogeeninen virtsarakon toimintahäiriö
Neurogeeninen rakkohäiriö on alempien virtsateiden häiriö, joka johtuu hermoston vaurioista tai sairauksista.
-
Long-term safety of intermittent catheterization
Single-use hydrophilic catheters were developed in the early eighties to address long-term complications of intermittent catheterization as seen when reusing plastic catheters with add-on lubrication. As reported by Wyndaele and Maes1 and Perrouin-Verbe et al.2 the majority of complications related to intermittent catheterization occur after long-term use as a result of damage to the urethral wall from repeated catheterizations. In contrast, long-term use of LoFric hydrophilic catheters is reported to prevent urethral trauma and complications.3 4
-
Toistokatetroinnin opettaminen
key:global.content-type: Kurssi
Tällä kurssilla perehdytään toistokatetroinnin opetuksen perusteisiin. Opit virtsarakon toiminnasta, virtsateiden anatomiasta ja fysiologiasta sekä virtsarakon epätäydelliseen tyhjentymiseen suunnatuista hoitovaihtoehdoista. Aiheeseen liittyvä webinaari antaa perustietoa toistokatetroinnin opettamisesta ja siitä, miksi oikean katetrin valinta on tärkeää.