MS-tauti

Mikä on MS-tauti ja miten se vaikuttaa virtsarakkoon ja suoleen?

Multippeliskleroosissa (MS-tauti) immuunijärjestelmä hyökkää hermosäikeitä peittävää ja aivojen ja muun kehon välistä viestintää suojaavaa vaippaa (myeliiniä) vastaan.

Arvioiden mukaan maailmanlaajuisesti yli 2,3 miljoonaa ihmistä elää MS-taudin ja sen komplikaatioiden kanssa, mutta hoidot voivat auttaa ja muuttaa taudin kulkua ja hallita oireita.

Oireiden aste vaihtelee yksilöittäin, mutta jopa 95% MS-potilaista kärsii virtsarakon ongelmista ja inkontinenssista (Peyronnet et al. Reviews in Urology 2019). Suolivaikutukset ovat myös yleisiä, ja niitä esiintyy jopa 70%:lla MS-tautia sairastavista (Preziosi et al. Degenerative Neurological and Neuromuscular Disease 2018). Ummetus ja/tai suolivuoto voivat olla ensimmäisiä MS-taudin oireita. Tähän on olemassa ratkaisuja.

Miksi MS-tauti vaikuttaa virtsarakkoon ja suoleen?

Selkäytimellä on keskeinen rooli virtsarakon ja suolen toiminnassa. Kun MS-tauti vaurioittaa myeliiniä, aivojen ja virtsarakkoa ja suolta säätelevän selkäytimen osan väliset viestit voivat keskeytyä ja aiheuttaa virtsarakon ja suolen toimintahäiriöitä.

Keskushermoston alueet, jotka ohjaavat virtsateitä, sijaitsevat aivojen ja selkäytimen alaosassa. Viestit välittyvät aivojen ja virtsateiden välillä hermoja pitkin jotka muodostavat selkäytimen.

  • Leesiot voivat johtaa muuttuneeseen tai keskeytyneeseen hermovälitykseen
  • Reitit tuhoutuneet – hermosignaalit eivät pääse määränpäähänsä
  • Vähentynyt hermosignaalien ja lihaskoordinaation hallinta johtaa joko ali- tai yliaktiivisiin virtsarakon seinämien lihaksiin.

Aivot ja selkäydin sekä suolen oma hermosto ohjaavat suolen toimintaa: suoliston hermosto, joka koordinoi suolen sisällön liikkeitä, eritystä ja imeytymistä. MS-taudin kohdalla suolen toimintahäiriö on samanlainen kuin selkäydinvammojen kohdalla, ja sitä kutsutaan neurogeeniseksi suoliston toimintahäiriöksi (NBD). NBD:n tarkkaa mekanismia MS-taudissa ei tunneta, mutta aivojen ja selkäytimen leesioiden on osoitettu:

  • Viivästyttävän hermosignaaleja peräaukon sulkijalihakseen
  • Aiheuttavan lihaskoordinointiongelmia, jotka aiheuttavat ongelmia suolen tyhjentämisessä
  • Suolen tyhjenemisen vapaaehtoisen hallinnan menetystä

NBD aiheuttaa ummetusta, ulosteen pidätyskyvyttömyyttä ja aikaa vievää suolenhoitoa. Ummetus voi myös vaikeuttaa virtsarakon tyhjenemistä ja lisätä virtsatieinfektioiden esiintymistiheyttä (linkki VTI -blogikirjoitukseen). MS-taudissa suolen toimintaan eivät vaikuta ainoastaan hermosignaalien vauriot, myös lääkitys ja heikentynyt liikuntakyky vaikuttavat suolen toimintaan.

 

Mikä on MS-tauti?

MS-taudissa immuunijärjestelmä hyökkää hermosäikeitä peittävää ja aivojen ja muun kehon välistä viestintää suojaavaa vaippaa (myeliiniä) vastaan. Lopulta tauti voi aiheuttaa pysyviä vaurioita tai hermojen heikkenemistä. Keho voi korjata myeliinivauriot, mutta se ei ole täydellinen. Tuloksena olevat vauriot paljastavat leesioita ja arpia, ja tästä tulee nimi, multippeliskleroosi, useita arpia.

Kuka saa MS-taudin?

Emme tiedä, mikä aiheuttaa MS-taudin, mutta on tiettyjä tekijöitä, jotka voivat lisätä riskiä tai laukaista puhkeamisen. MS-tautia voi esiintyä missä tahansa iässä, mutta se esiintyy enimmäkseen ensimmäisen kerran 20–40-vuotiailla. Vähäisen altistumisen D-vitamiinille ja auringonvalolle on osoitettu lisäävän MS-taudin kehittymisen riskiä. Tämä voi olla syy siihen, miksi pohjoiseurooppalaisilla on suurempi riski sairastua MS-tautiin maailmanlaajuisesti. Muita lisääntyneeseen riskiin korreloivia tekijöitä ovat ylipaino, tupakointi, tulehdussairaudet ja erilaiset virukset. Naiset sairastuvat MS-tautiin jopa kolme kertaa todennäköisemmin kuin miehet. MS-taudin riski väestössä on 0,5% ja kasvaa 1%: iin, jos vanhemmalla tai sisaruksella on se.

Mitkä ovat MS-taudin oireet?

Yleisiä oireita ovat näön menetys, voiman menetys käsissä tai jalassa, tunnottomuus raajoissa. Oireet kestävät muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Oireilu on tyypillisesti aaltomaista. Myöhemmin nämä oireet voivat taas väistyä. Tutkimukset osoittavat, että jopa 95% MS-potilaista kokee virtsankarkailua ja noin 70% kärsii ummetuksesta ja/tai ulosteinkontinenssista. Lisäämällä tietoa hoitovaihtoehdoista ja oireiden lievittämisestä voimme parantaa elämänlaatua huomattavasti.

Mitä hoitoja MS-tautiin on saatavilla?

Tautiin ei ole parannuskeinoa, mutta hoidot voivat auttaa nopeuttamaan toipumista kohtauksista, muuttamaan taudin kulkua ja hallitsemaan oireita. Paras vaihtoehto MS-taudin kanssa eläessäsi on löytää luotettava monialainen lääketieteellinen tiimi, joka voi auttaa sinua seuraamaan ja hallitsemaan olosuhteita. On monia vaihtoehtoja, joiden avulla voit elää täyttä elämää. Alempana tässä tekstissä opastamme sinut käytettävissä oleviin ratkaisuihin, jotka voivat auttaa sinua hallitsemaan ja hallitsemaan virtsarakkoasi ja suolistoasi.

 

Ota virtsarakkosi ja suolistosi hallintaan

Terveydenhuollon ammattilaisille