Mikä on diabetes?
Diabetes mellitus, tai yksinkertaisesti diabetes, on ryhmä aineenvaihduntasairauksia, joista kärsivällä henkilöllä on korkea verensokeri, koska keho ei tuota tarpeeksi insuliinia tai solut eivät reagoi tuotettuun insuliiniin.
Diabeteksen vaikutus virtsarakkoon ja suolistoon
Diabetes voi lisätä komplikaatioiden riskiä kehon eri osissa. Yksi yleisimpiä komplikaatioita on neuropatia, joka alkaa tavallisesti pisimmistä hermoista ja vaikuttaa sen vuoksi aluksi jalkateriin. Neuropatia tarkoittaa, että hermot ovat vaurioituneet aiheuttaen tuntoaistin menetystä.
Diabeettinen neuropatia voi kehittyä milloin tahansa, mutta mitä kauemmin sinulla on ollut diabetes, sitä todennäköisemmin se vaikuttaa hermoihin. Diabeettinen neuropatia voi lopulta vaikuttaa virtsarakon ja suolen toimintaan. Vaiva voi jatkua pitkään huomaamatta, minkä vuoksi hoito aloitetaan yleensä myöhäisessä vaiheessa.
Diabetes ja virtsarakon oireet
Neuropatian aiheuttaa rakkoon kolmenlaisia muutoksia. Ensinnäkin virtsarakon herkkyys vähenee. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että vaivasta kärsivä ei tunne virtsarakon täyttymistä entiseen tapaan, minkä vuoksi WC-käynnit harvenevat.
Toiseksi, virtsarakon tilavuus kasvaa edellisestä johtuen, koska potilas ei tunne tai havaitse tyhjennystarvetta. WC-käyntejä voi olla vain yksi tai kaksi päivässä!
Kolmanneksi, virtsarakon supistumiskyky heikkenee, minkä vuoksi rakkoa on mahdotonta tyhjentää täydellisesti. Tästä seuraa virtsaumpi, virtsatieinfektioita, inkontinenssi (joskus merkkejä yliaktiivisuudesta) ja pitkällä aikavälillä lisääntyneeseen munuaisvian riskin lisääntyminen.
Nämä muutokset johtavat suurentuneeseen, supistuskyvyttömään, velttoon virtsarakkoon, joka ei välttämättä oireile alussa paljon. Vaikutus leviää kuitenkin lopulta myös sulkijalihakseen ja voi aiheuttaa virtsaummen, inkontinenssin ja toistuvia virtsatieinfektioita. Joillakin ihmisillä on myös rakkopareesi ja kivulias krooninen virtsaumpi.
Diabetes ja suoliston oireet
Ummetus on melko yleistä diabeetikoilla. Syy voi johtua joko korkean verensokerin aiheuttamista hermovaurioista tai taudin hallintaan tarkoitetuista lääkkeistä.
Neuropatian vaikutus suolistoon liittyy pääasiassa suolen sisällön läpikulkuaikaan. Neuropatia voi hidastaa suolen sisällön kulkeutumista, mikä puolestaan antaa enemmän aikaa veden imeytymiselle ja voi johtaa kovempaan ulosteeseen, jota on vaikeampi ulostaa. Tämä aiheuttaa ummetusta, joka puolestaan voi johtaa suolitukokseen jos sitä ei hoideta.
Toisaalta neuropatia voi myös aiheuttaa liian nopeaan suolen toimintaan, mikä aiheuttaa ongelmia nesteen imeytymisessä suolen sisällöstä. Tämä voi johtaa vetisempään ulosteeseen, useampiin ja kiireellisempään suolen toimintaan tai jopa ripuliin.
Mitä on otettava huomioon, jos sairastaa diabetesta
Koska oireet voivat olla salakavalia, ne voivat jäädä kokonaan huomaamatta. Tee seuraava pikatarkistus:
- Kuinka usein käyt WC:ssä tyhjentämässä virtsarakkosi? Alle 4 kertaa päivässä?
- Tuntuuko sinusta, että joudut ponnistelemaan, jotta saat tyhjennettyä virtsarakkosi?
- Onko sinulla tunne, että virtsarakkosi ei tyhjene?
- Onko sinulla ollut useita virtsatieinfektioita viimeisen vuoden aikana?
Jos vastaat kyllä johonkin näistä kysymyksistä - tarkistus voi olla paikallaan. Sama koskee muita kiusallisia virtsatie- tai suolisto-oireita. Lisätietoa suolen toiminnasta löydät täältä ja täytä suolistokysely, jonka voit ottaa mukaasi keskusteluun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Resurssit
Kansainvälinen diabetesliitto (The International Diabetes Federation) on 230 kansallisen, 170 maassa sijaitsevan diabetesjärjestön kattojärjestö. Sen tavoitteena on kouluttaa, tiedottaa, ohjata ja tukea ihmisiä, joiden elämään kyseinen sairaus vaikuttaa.
-
Virtsarakon ja suoliston toimintahäiriöt
Mikä on virtsarakon ja suoliston toimintahäiriö ja miten ne korreloivat keskenään? Monissa tapauksissa virtsarakon ja suoliston oireet esiintyvät rinnakkain ja ovat vuorovaikutuksessa. Tässä tutkimme miksi.
-
Virtsarakon ongelmien hoitovaihtoehdot
Tässä osiossa tutkimme virtsarakon ongelmiin käytettävissä olevia hoitovaihtoehtoja, joista yksi on katetrit. Tutustu erityyppisiin katetreihin ja niiden käyttöön.
-
Eläminen virtsarakon ongelmien kanssa
Eläminen sairauden kanssa, joka vaatii katetrointia säännöllisesti, voi tuntua alussa ylivoimaiselta. Sinua ehkä lohduttaa tieto siitä, että et ole yksin.
Terveydenhuollon ammattilaisille
-
Long-term safety of intermittent catheterization
Single-use hydrophilic catheters were developed in the early eighties to address long-term complications of intermittent catheterization as seen when reusing plastic catheters with add-on lubrication. As reported by Wyndaele and Maes1 and Perrouin-Verbe et al.2 the majority of complications related to intermittent catheterization occur after long-term use as a result of damage to the urethral wall from repeated catheterizations. In contrast, long-term use of LoFric hydrophilic catheters is reported to prevent urethral trauma and complications.3 4
-
Virtsateiden toimintahäiriöt
Sairaus, ikääntyminen tai vammat voivat johtaa virtsateiden hallinnan menettämiseen ja vaikuttaa virtsarakon kykyyn varastoida ja tyhjentää virtsaa.
-
Virtsatiet
Virtsateiden tehtävänä on suola- ja nestetasapainon säätely, kuona-aineiden poistaminen sekä virtsan tuottaminen ja erittäminen.