Paranna naisten terveyttä – paranna maailmaa!
Tämä rohkea väite saattaa kuulostaa hieman mahtipontiselta, mutta tämä on Maailman terveysjärjestön WHO:n viesti. Naisten terveys ei vaikuta ainoastaan naisiin, vaan myös heidän perheisiinsä, yhteisöihinsä ja koko yhteiskuntaan. Kyseessä on siis erittäin tärkeä asia.
Yleisesti ottaen naisten vaikeampaa saada tarvitsemiensa terveydenhuollon palveluita, ja on selvää, että muutoksia tarvitaan. WHO peräänkuuluttaa uudistuksia, joilla varmistetaan, että naiset osallistuvat keskeisellä tavalla omaan hoitoonsa. Olemme samaa mieltä ja haluamme osallistua!
Visiomme: haluamme, että kaikilla naisilla on mahdollisuus onnistua toistokatetroinnissa. Tässä videossa kerrotaan, miten se tapahtuu.
Naisten virtsarakon ongelmat
Naiset ovat miehiä alttiimpia saamaan virtsatieinfektioita useista syistä, kuten lyhyemmästä virtsaputkesta, hormonaalisista muutoksista jne.
Virtsatieinfektiot lukuina
- Noin puolet naisista sairastuu virtsatieinfektioon elämänsä aikana
- Virtsatieinfektion riski on naisilla 3-4 kertaa suurempi kuin miehillä
- Noin kolmannes kaikista 24-vuotiaista naisista on sairastanut virtsatieinfektion
- 16-35-vuotiaat naiset saavat virtsatieinfektion noin 35 kertaa todennäköisemmin kuin miehet
Luvut saattavat kuulostaa hieman epäoikeudenmukaisilta, mutta ne johtuvat kehojemme rakenteesta. Miesten pidempi virtsaputki mahdollistaa bakteerien luonnollisen poistumisen aina virtsaamisen yhteydessä. Lisäksi naisen virtsaputki on lähempänä peräaukkoa ja emätintä ja siten valitettavasti alttiimpi bakteerien kulkeutumiselle.
Virtsatieinfektiot ovat melko yleisiä seksuaalisesti aktiivisilla naisilla, vaikka virtsaaminen seksin jälkeen voi auttaa ehkäisemään infektioita. Diabetesta sairastavat naiset saavat todennäköisemmin virtsatieinfektion, koska heidän sairautensa vaikuttaa immuunijärjestelmään.
Muita syitä ovat ehkäisyvälineiden käyttö ja antibiootit, jotka voivat häiritä emättimen normaalis bakteerikantaa. Myös geneettisten tekijöiden ja estrogeenitasojen tiedetään vaikuttavan asiaan.
Katetrointi lisää virtsatieinfektioiden riskiä, ja tämän vuoksi on tärkeää käyttää oikeaa tekniikkaa ja valita oikeanlainen katetri. Pintaominaisuuksiltaan hydrofiilisten katetrien käytön on esimerkiksi todettu pienentävän virtsatieinfektioiden riskiä, ja ne ovatkin usein käyttäjien suosiossa.
Toinen yleinen ongelma naisilla on alempien virtsateiden oireet (LUTS). LUTS on lyhenne sanoista Lower Urinary Tract Symptoms. Termiä LUTS voidaan käyttää puhuttaessa kummankin sukupuolen oireista, mutta oireet ovat yleisempiä naisilla. Mahdollisia oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, virtsaamispakko, heikko virtsasuihku ja tiputtelu.
- Virtsanpidätyskyvyn puute on noin 2,5-3 kertaa yleisempää naisilla.
- Virtsatieinfektioiden riski on naisilla 3-4 kertaa suurempi kuin miehillä.
- Yliaktiivinen virtsarakko on yleisempi naisilla.
LUTS-oireet jaetaan kahteen pääluokkaan: virtsan pidättämiseen ja virtsaamiseen liittyviin ongelmiin.
Virtsan pidättämiseen liittyvät ongelmat
Saatat huomata, että virtsaa lirahtaa vahingossa hieman housuihin, kun yskit, aivastat tai harrastat liikuntaa. Tätä kutsutaan ponnistusinkontinenssiksi, ja se on usein raskaudesta ja synnytyksestä johtuvaa.
Virtsan lirahtaminen on yleistä myös neurologisten sairauksien, kuten MS-taudin, yhteydessä ja/tai yliaktiivisen virtsarakon vuoksi. Virtsarakko supistuu, vaikka sen ei pitäisi, ja seurauksena on virtsan karkaaminen. Tätä kutsutaan pakkoinkontinenssiksi.
Virtsanpidätyskyvyn puute ja virtsarakon täyttymiseen liittyvät ongelmat ovat tavallisesti yleisempiä naisilla kuin miehillä.
Jos et voi tyhjentää virtsarakkoa
Virtsaumpi on virtsanpidätyskyvyttömyyden vastakohta, joka tarkoittaa, että henkilö ei pysty tyhjentämään virtsarakkoansa kokonaan. Kun virtsarakkoon jää virtsaa, infektioiden riski suurenee. Jos vaivaa ei paranneta, munuaiset voivat vaurioitua.
Virtsaumpi on melko epätavallista naisilla, ellei heillä ole neurologista sairautta, prolapsia tai leikkauksen jälkeisiä kirurgisia komplikaatioita. Virtsaumpi on yleistä iäkkäämillä miehillä, jolloin virtsaumpi voi johtua joko mekaanisesta esteestä, kuten suurentuneesta eturauhasesta, tai virtsarakon seinämän heikentyneistä lihaksista, jolloin ne ovat liian heikkoja supistuakseen.
Toistokatetrointi ratkaisuna
Monet naiset käyttävät vuosia virtsarakon ongelmien ratkaisemiseen. Menetelmä, jota ei aina huomata tai jota jopa vältellään, on toistokatetrointi. Toistokatetrointi voi olla hyvä ratkaisu moniin virtsaamiseen liittyviin ongelmiin, mutta joskus naiset ovat haluttomia käyttämään sitä. Kuitenkin, kun ensivaikeudet saadaan selätetyiksi, toistokatetrointi todennäköisesti osoittautuu ratkaisuksi virtsarakon ongelmiin.
Kuulostaako tämä tutulta?
Anatomia ja asettaminen
Tosi asiassa naisen ei ole kovin helppo nähdä, mihin katetri laitetaan, ja aluksi tarvitaan todennäköisesti hieman apua. Kehon muoto ja istumatasapaino voivat usein vaatia hoitajan apua, mikä voi olla kiusallista ja epämukavaa.
Esteettömät WC:t
Pelkkä ajatus lähtemisestä tietämättä onko lähistöllä WC:tä saa monet naiset jäämään kotiin. Jotkut naiset jopa juovat vähemmän, jotta heidän ei tarvitsisi käydä niin usein WC:ssä (älä tee niin!) Julkiset WC:t eivät aina ole kaikkein hygieenisimpiä paikkoja, ja katetrin huomaamaton hävittäminen voi ahdistaa.
Taas yksi muuttuja lisää
Joistakin naisista toistokatetrointi tuntuu sotkuiselta ja aikaa vievältä ja taas yhdeltä muistettavalta asialta, joka häiritsee sosiaalista elämää ja ihmissuhteita, jotka ovat välttämättömiä henkiselle hyvinvoinnille. Monet naiset epäilevät, onko katetrointi yhteensopiva kiireisen elämäntavan, sosiaalisen kanssakäymisen ja työn kanssa.
Pelko
Monet naiset tuntevat häpeää ja kokevat menettävänsä ihmisarvonsa ja itsetuntonsa, kun he eivät pysty virtsaamaan normaalisti. Joidenkin mielestä toistokatetrointi kuulostaa kajoavalta ja kivuliaalta menetelmältä, joka vie heidän naiseutensa ja liittyy vanhuuteen.
Tällaiset pelot ovat täysin normaaleja, mutta terveydenhuollon ammattilaiset eivät aina tule tunnistaneeksi niitä. Jos huomaat, että itselläsi on edellä mainittuja pelkoja, keskustele niistä seuraavalla vastaanottokäynnillä.
Esteiden voittaminen
- Kokeile rohkeasti - sitoutumisesi varmistaa parhaan tuloksen!
- Valitse katetri huolellisesti - tee tietoinen katetrivalinta arvioimalla eri vaihtoehtoja. Oikeanlaisen katetrin löytäminen on erittäin tärkeää.
- Räätälöity juuri sinulle - koko hoitoratkaisun pitäisi soveltua jokapäiväiseen elämääsi. Muuten sitä on vaikea saada toimivaksi.
- Onnistunut aloitus - onnistunut aloitus on ensiarvoisen tärkeää toistokatetroinnin onnistumisen kannalta. Pyydä apua terveydenhuollon ammattilaiselta ja edellytä parasta myös katetriltasi.
Miten valita oikea katetri
Jos olet uusi katetroija, sinun on hyvä tietää, minkä vuoksi toinen katetri sopii sinulle paremmin kuin toinen. Tässä tutkimme, miten valita sinulle sopiva katetri.
Itsekatetrointi
Itsekatetrointi on toiseksi paras rakon tyhjentämistapa, sillä se muistuttaa eniten luonnollista virtsaamista. Tämä osio sisältää kuvia, videoita ja ladattavat katetrointiohjeet ym.
LoFric Elle
key:global.content-type: Product
Kulma muuttaa kaiken. Tämä on uusi tapa, jolla naiset voivat itsekatetroida. LoFric Elle on innovatiivinen ratkaisu, helppo oppia ja opettaa.
Pyydä näyte